این صفحه را چاپ کن!
جاذبه های گردشگری شهرستان جلفا و منطقه آزاد ارس، حمام تاریخی کردشت

حمام تاريخی کردشت يكی از زيباترين حمام های منطقه آذربایجان می باشد كه با معماری اصيل سنتی در روستای كردشت و در 70 کيلومتری شهر جلفا در كنار رود ارس قرار دارد.

به گزارش موج ارس جلفا، حمام تاریخی کردشت به عنوان یادگاری از دوران حضور عباس میرزا نایب السلطنه در منطقه آذربایجان، که از هنر شناسان و هنر دوستان برجسته تاریخ قاجار است، یکی از زیباترین حمام های منطقه می باشد که با معماری اصیل سنتی در روستای کردشت از توابع شهرستان زیبای جلفا و در کنار رود ارس قرار دارد.

مجموعه کردشت شامل هشت بنای تاریخی از جمله حمام بزرگ، عمارت، حمام کوچک، مسجد غریب، دیوانخانه، یخچال، قلعه کردشت و ساخلو (پادگان نظامی) بوده و قدیمی ترین آنها مسجد غریب مربوط به دوره زندیه است.

بر اساس متون تاریخی این مجموعه در دوره قاجار و در زمان نایب السلطنه عباس میرزا و جنگ های سی ساله ایران و روس ساخته شده است.

حمام بزرگ کردشت از نظر معماری تمام عناصر معماری حمام های تاریخی ایرانی را دارد و شامل هشتی ورودی، سربینه، میان در، گرمخانه، خزینه، شاه نشین و تون حمام است.

حمام دارای دو ورودی جداگانه است که ورودی جنوبی متعلق به عموم و ورودی شمالی مختص شخص شاه عباس میرزا بوده و به وسیله تونلی مستقیماً به عمارت و اتاق شخصی وی متصل می شد.

آهک بری های بسیار باشکوهی با نقوش اسلیمی به همراه ستون های سنگی مقرنس کاری شده و کفش کن های سنگی حجاری شده فضاهای داخلی حمام را زینت داده است.

این حمام که در میان باغ بزرگی ساخته شده، دارای یک هشتی به صورت هشت ضلعی به ابعاد ۵/۳ × ۵/۳ و به ارتفاع ۳/۴ متر است. یکی از اضلاع به در ورودی و دیگری راه ورود به رخت کن یا سربینه است.

سربینه حمام نیز هشت ‌ضلعی است و گنبد بزرگ آن که مزین به آهک بری های زیباست بر روی جرزها و هشت ستون سنگی هشت بر استوار شده اند.

همه ستون های این حمام زیبا دارای سرستون های سنگی مقرنس هستند که به وسیله ملات سرب مذاب به ستون ها وصل شده اند.

DSCF6757

گرمخانه تعبیه شده در این حمام فضایی است که از چهار ستون سنگی هشت بر و دو حوض بزرگ مستطیل ‌شکل و اتاقی با گنبد قیراندود تشکیل شده است.

نور داخل سربینه و گرمخانه به وسیله روزنی که نوک گنبد قرار دارد، تأمین می شود و گویا بر روی آن روزنه ها سنگ های مرمر نازک و ظریفی نصب بوده است که نور آفتاب با نفوذ از آن داخل حمام را به صورت یکنواخت روشن می کرده است و شستشوکنندگان را از نگاه نامحرمان حفظ می نمود.

حمام کردشت بخش های دیگری نیز دارد که بسیار دیدنی و قابل مطالعه‌ است.

این بنای ارزشمند تاریخی که در آبان ماه سال ۱۳۶۲ با شماره ۱۶۵۵ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده طی سال های اخیر توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مورد مرمت و بازسازی اساسی قرار گرفته که توانسته به همراه طبیعت زیبای سواحل ارس به عنوان بسته گردشگری مذهبی و طبیعی مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گیرد.

کلمات کلیدی :

اگر این مطلب را مفید ارزیابی کردید لطفاً به اشتراک بگذارید :